|

MTC și Viziunea Eurocentrică

Unul dintre aspectele care face ca acupunctura să fie dificil de măsurat este faptul că medicina aceasta chiar conține anumite elemente ezoterice. Numeroase studii demonstrează justificarea neurochimică a modului în care punctele de acupunctură stimulează sistemul nervos autonom pentru a genera schimbări. Totuși, nu toate beneficiile MTC pot fi măsurate cu ușurință prin studii randomizate și controlate. Dar asta le face oare fundamental și definitiv false?

A crede că înțelegerea noastră asupra științei este fixă și imuabilă înseamnă a presupune o perfecțiune divină asupra umanității așa cum există ea în acest moment, perfecțiune care a fost cumva inaccesibilă tuturor celor care au existat înaintea noastră. Într-un anumit sens, utilizarea eficientă a MTC depinde de capacitatea corpului de a se vindeca singur, practicantul acționând ca un canal care folosește diverse instrumente pentru a stimula corpul în a iniția procesul de vindecare. Iar o parte din acest proces de vindecare este în prezent oarecum misterios, dar bănuiesc că acest proces de autovindecare este parțial motivul pentru care MTC este adesea atât de eficientă în tratarea unor afecțiuni considerate impenetrabile sau chiar netratabile cu medicamente alopate.

Nimeni nu susține că cineva ar trebui să facă acupunctură în loc să meargă la urgență atunci când îi explodează apendicele, dar nenumărați oameni care suferă de afecțiuni considerate incurabile sau psihosomatice au găsit alinare cu această medicină.

În loc să ne bazăm exclusiv pe standardele biomedicale de testare pentru a determina eficacitatea MTC, ce-ar fi să ne deschidem către perspective mai largi asupra percepției și realității? Anil Seth, neurolog și profesor de științe cognitive computaționale, susține că înțelegerea noastră asupra realității este mai puțin fixă și obiectivă decât credem mulți dintre noi. El afirmă:

„În loc ca percepția să depindă în mare măsură de semnalele care vin în creier din lumea exterioară, aceasta depinde la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, de predicțiile perceptuale care curg în direcția opusă. Nu percepem lumea doar pasiv. O generăm activ. Lumea pe care o experimentăm provine la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, din interior spre exterior, decât din exterior spre interior.”

Înțelegerea noastră asupra tuturor tipurilor de percepție este în prezent în schimbare. Având acest lucru în minte, ce s-ar întâmpla dacă occidentalii – doar pentru o clipă – s-ar coborî să considere tradițiile culturale din afara propriilor limite fără o superioritate paternă? Ce s-ar întâmpla dacă am ieși din paradigmele noastre eurocentrice și am lua în considerare o altă perspectivă? Am putea descoperi, poate, ceva util pentru noi?

În China, MTC este integrată în sistemul de sănătate, existând spitale dedicate exclusiv acestei medicini (de exemplu, Spitalul de Medicină Tradițională Chineză din Beijing). Conform lui Xu și Yang (2008), 90% din spitalele obișnuite au un departament dedicat MTC, iar înainte de dezvoltarea vaccinurilor, medicina pe bază de plante MTC a fost utilizată profilactic împotriva Covid-19 în spitale din China, aparent cu rezultate pozitive.

Este acest tip de utilizare a unei medicini tradiționale bazat în totalitate pe gândire magică? Nu pare oare eurocentric sau chiar xenofob să respingem această medicină ca „pseudostiință” când atât de mulți oameni non-occidentali aleg să o folosească?

Cu includerea MTC în codurile ICD-11 și cu Strategia OMS pentru Medicina Tradițională, se fac pași modesti în direcția cea bună. Totuși, faptul că OMS recomandă ceva nu înseamnă că va fi implementat în Statele Unite. Este suficient să observăm discrepanța dintre recomandările OMS cu privire la suplimentele pe bază de plante și atitudinea neintervenționistă a FDA față de acestea pentru a vedea că acesta este cazul.

Dar chiar dacă MTC ar fi integrată în sistemul de sănătate din SUA, cine poate spune cum ar arăta această integrare? În anii 1990, după o expediție de cercetare în Samoa, un cercetător american a „descoperit” o plantă pe care a folosit-o pentru a izola compusul chimic prostratin. Acest compus este un antiviral de mare interes în tratamentul SIDA și HIV, dar, în forma sa originală din scoarța arborelui mamala, a fost folosit de samoani de secole ca antipiretic.

Potrivit cercetătoarei de la Cornell, Dr. Giulia Friso, după această descoperire, „derivații compusului organic au fost brevetați, iar samoanii au fost excluși de la utilizarea și producerea cunoștințelor lor moștenite.” Au fost întreprinși pași pentru a corecta acest lucru, dar este o lecție de imperialism cultural care nu trebuie ignorată.

Medicina tradițională est-asiatică funcționează. Și deoarece funcționează, în cele din urmă va fi integrată în propriul nostru sistem de sănătate. Deja vedem acest lucru întâmplându-se. Dar va fi integrată într-un mod respectuos față de istoria acestei medicini și față de culturile care au creat-o, sau va fi colonizată, reambalată și vândută cu un nume occidental și chipuri zâmbitoare ale oamenilor care pretind că au „descoperit-o”? Rămâne de văzut.

Referințe

  1. Sakatani K, Kitagawa T, Aoyama N, Sasaki M. Effects of acupuncture on autonomic nervous function and prefrontal cortex activity. Adv Exp Med Biol, 2010;662:455-60.
  2. Seth A. “How Does Your Brain Construct Your Conscious Reality: Expert” [Radio broadcast]. NPR Ted Radio Hour, Oct. 5, 2018. Read Here
  3. Xu J, Yang Y. Traditional Chinese medicine in the Chinese health care system. Health Policy, 2008;90(2-3):133-139.
  4. Zhao Z,  Li Y, Zhou L, et al. Prevention and treatment of COVID-19 using traditional Chinese medicine: a review. Phytomedicine, 2021 May:85:153308.
  5. Lam WC, Lyu A, Bian Z. ICD-11: Impact on traditional Chinese medicine and world healthcare systems. Pharmaceutical Med, 2019;33(5):373-377.
  6. Shipkowski KA, Betz JM, Birnbaum LS, et al. Naturally complex: perspectives and challenges associated with botanical dietary supplement safety assessment. Food Chem Toxicol, 2018;118:963-971.
  7. Friso G. Lecture 1: Heritable Innovation Trust [Handout]. Cornell University, Historical Applications of Plant-Based Medicine, 2021. Read Here.

Similar Posts

Lasă un răspuns