Efectele poluării luminoase asupra oamenilor
Poluarea, reprezintă contaminarea de orice fel a mediului natural cu elemente ce pot conduce la o modificare negativă a acestuia. Poluarea poate fi produsă de substanțe chimice sau de energie, cum ar fi sunetul, căldura sau lumina. Factorii poluanți pot fi substanțe sau energii produse artificial, sau contaminanți de origine naturală.
Oamenii de știință lansează de câteva decenii semnale de atenționare privind efectele negative ale poluării energetice, în special a poluării fonice și a celei fotice. Numim poluarea luminoasă sau fotică, iluminatul artificial excesiv, greșit direcționat sau deranjant. Consecințele acestei poluări, sau iluminări în exces sunt multiple, fiind posibil ca unele să nu fie cunoscute.
Conform unui raport privind poluarea globală a lumii publicat în 2001 de „Societatea Astronomică Regală”, două treimi din populația SUA și mai mult decât o jumătate din populația europeană a pierdut deja capacitatea de a vedea Calea Lactee cu ochiul liber, pe timp de noapte. În plus, 63% din populația lumii și 99% din….